ZETOR - 70 de ani de succes

 Ca urmare a schimbărilor politice de după cel de-al doilea război mondial, producătorul tradițional de armament ușor Zbrojovka Brno se reprofilează spre producția de tractoare devenind un brand important pe piața vehiculelor împreună cu Tatra și Škoda. Primele trei bucăți sunt livrate la data de 15 martie 1946, când se lansa producția în masă a tractoarelor ZETOR.

În august 1946, ZETOR a fost înregistrat ca și marcă comercială protejată. În acel moment a început povestea de succes a mărcii ZETOR.

În a doua jumătate a anilor 50, Zetor lansează în premieră mondială conceptul Serie Unificată, aplicând tipizarea pieselor pentru diferite modele de tractoare. Așa s-a născut Seria Unificată I, urmată la scurt timp de Seria Unificată II (1968) care, la acea vreme, avea foarte multe caracteristici inovatoare, ca de exemplu prima cabină de siguranță din lume. În anul 1975 apare primul Zetor cu motor în 6 cilindri denumit ZETOR Crystal.

Enumerăm câteva performanțe remarcabile din istoricul companiei: licența pentru fabricația tractorului Zetor 25 vândută în 1971 companiei Indiene HMT; livrările a mii de tractoare specializate în cultivarea câmpurilor de orez către firma japoneză ISEKI (1968-1974); contractul cu gigantul John Deere (1993-1996), când au fost fabricate câteva mii de tractoare Zetor sub culorile producătorului american.


În anul 2002, prin privatizare, fabrica este salvată de la faliment, investitorul stabilizează compania și relansează producția prin apariția treptată a noilor modele, împărțite după gama de putere și performanțe. Tractoarele clasice, mecanice care se caracterizează prin simplitate, performanță și confort sunt: Major, Proxima, Forterra. Tractoarele cu soluții constructive moderne sunt Proxima Power, Forterra HSX sau Forterra HD și se remarcă prin dotări precum controlul electrohidraulic al mecanismului ridicător spate, power-shuttle, power-shift etc. În anul 2015 a fost prezentat noul ZETOR Crystal cu o putere de 160 CP denumit și "the hard worker", cel mai puternic tractor al brandului.

Nivelul scăzut al costurilor de mentenanță pe mia de ore de exploatare a tractoarelor Zetor le situează în topul eficienței economice a utilizatorilor de tractoare. Marea realizare a mărcii ZETOR o reprezintă cei peste 1,3 milioane de clienți satisfăcuți de pe tot mapamondul.

Fiind preocupați de viitor, fabrica de tractoare ZETOR lucrează în permanență la lărgirea portofoliului iar ținta de puteri este între 50 și 200 CP precum și un nou concept de design denumit "Zetor by Pininfarina".